19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Clonare la infinit

Savanţii japonezi au reuşit să creeze în laborator 581 de replici identice ale unui şoarece, informează adnkronos.it. Animalele sunt perfect sănătoase, fizic şi psihic, iar procesul se poate relua la nesfârşit, după cum afirmă cercetătorii japonezi conduşi de Teruhiko Wakayama, specialist la Centrul Riken pentru biologia dezvoltării.
Experimentul a început în urmă cu opt ani şi a însemnat până acum 25 de runde de clonări succesive ale unui singur exemplar, cum se arată în studiul publicat în Cell Stem Cell, primul studiu de acest gen realizat vreodată. A fost utilizată aceeaşi tehnică din 1997, când a fost clonat primul animal, oaia Dolly. În principiu, clonarea se realizează relativ simplu: se scoate materialul genetic dintr-un ovul nefecundat şi se înlocuieşte cu nucleul provenit dintr-o celulă adultă a animalului care va fi clonat. Embrionul care va rezulta astfel va fi o copie exactă a animalului care a donat nucleul.
Până acum însă, oamenii de ştiinţă nu au putut clona animalele mai mult de şase ori succesiv, din cauza erorilor genetice care apăreau după mai multe runde de copiere. Pentru a nu mai avea această problemă, japonezii au adăugat celulei clonate un element chimic numit trichostatin. În acest fel, toţi şoarecii obţinuţi în laborator au fost fertili şi au născut pui sănătoşi. Clonele au trăit doi ani, la fel de mult ca exemplarele concepute natural.
În opinia lui Teruhiko Wakayama, coordonatorul studiului, clonarea ar putea fi o soluţie pentru „fabricarea“ de animale care să ofere carne sau lapte de calitate foarte bună. „Aplicând rezultatele obţinute de noi, este posibilă reproducerea în masă a animalelor şi după moartea individului originar. Am mărit numărul posibil de reproduceri consecutive. Vrem să continuăm acest experiment, pentru a ajunge până în punctul în care se poate spune că este posibilă continuarea lanţului de clonare până la infinit“, a mai spus cercetătorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS